Ridsportens utbildningar

Ridlärarutbildning SRL II

Vill du ta nästa steg i karriären som professionell ridlärare och stärka dina kunskaper för att utveckla hästar och människor? Då är SRL II utbildningen för dig.

Drömmer du om att arbeta med ridsport utomlands? Utbildningen är jämförbar internationellt och underlättar för Dig som vill arbeta med ridsport utanför landet. Vid genomgången utbildning med godkänd kurs och godkänt yrkesprov erhålls av Svenska Ridsportförbundet titeln SRL II (Svensk Ridlärare II). Vid godkänd kurs och närvaro på specifika föreläsningar, finns möjlighet att validera den teoretiska delen av C-tränarutbildningen för dig som avser att söka den.

Som Svensk Ridlärare II skall du ha kompetens att med iakttagande av ett gott horsemanship, ansvara för skötsel av hästar, anläggning och utrustning, utbilda hästar samt utbilda elever i hästkunskap och ridning enligt kompetensbeskrivning. Du skall, som ridlärare, i din ridning, hästhantering och undervisning vara en förebild för god ridning och hästhantering.

Del 1 Pedagogik och Ridskoleverksamhet distans, 17 veckor, 50% aug-dec.
Del 2 Hästkunskap II distans, 15 veckor. 50% studietakt. Start december.
Del 3 Ridning och undervisningsmetodik 10 veckor (delad i två perioder 6 + 4 veckor), heltid 100 % studietakt

Ansökan görs till hela kursen. I distanskurserna genomförs 7 resp. 6 träffar/kurs á 2 dagar på Ridskolan Strömsholm. Häst och anläggningsvård ingår i utbildningen under delkurs 3.

Kurstid: Pågående kurs Augusti 2019 – augusti 2020. Nästa kursdatum är augusti 2020 – augusti 2021.
Kursledare: Lärare vid Ridskolan Strömsholm
Kostnad: Kostnaden är ca 12 900 kr och omfattar hästkostnad samt visst studiematerial. Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Undervisningen är avgiftsfri. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Om kursplats köps upp av Arbetsförmedling, arbetsgivare eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna.

Drömmer du om att bli C-tränare?

Under utbildningen är det vissa specifika föreläsningar som är obligatoriska, de ingår i den teoretiska delen av C-tränarutbildningen. Vid godkänd kurs och godkänt teoretiskt test, finns möjlighet att validera den teoretiska delen av C-tränarutbildningen för de som avser att söka den. Ansökan till den praktiska delen på C-tränarutbildningen måste därefter ske inom två år, under förutsättning att den sökande uppfyller ansökningskraven enligt kompentensbeskrivningen.

Alternativ 1:

1. Grundläggande behörighet till högskola. (Slutbetyg från gymnasieskola ska bifogas)
  2. Diplomerad Svensk ridlärare, SRL I. (SRL I-diplom ska bifogas)
  3. Yrkeserfarenhet vid ridskola. (”Intyg om yrkeserfarenhet” ska bifogas)

Alternativ 2:

2. Diplomerad hästskötare. (Diplom ska bifogas)
  3. Väl genomförd Ridledarkurs. (Betyg ska bifogas)
  4. Yrkeserfarenhet vid ridskola. (”Intyg om yrkeserfarenhet” ska bifogas)
  5. Godkänt antagningsprov (ridning och intervju)

Intyg om yrkeserfarenhet

Fylls i och bifogas ansökan.

– Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20. Du som är under 20 år kan söka studiehjälp för delkurs 3.

– Nej, utbildningen genomförs med Ridskolan Strömsholms välutbildade skolhästar. Möjlighet att ta med egen häst kan finnas.

– Nej, kost och logi ingår inte i kurskostnaden och du ansvar själv som kursdeltagare för det. Det finns möjlighet att boka boende på eller i närheten av Strömsholm. Kontakta bokning@stromsholm.com eller 0220-451 00. De har också tips om fastighetsförmedlare för boende under längre perioder.

KLICKA HÄR FÖR ANSÖKAN

Sista ansökningsdag till hösten 2020 är den 15 april 2020.

Till ansökan ska bifogas intyg/betyg eller annan dokumentation som styrker att den sökande uppfyller behörighetskraven.

Kallelse till antagningsprov på Strömsholm skickas ut till behöriga sökande i grupp 2 efter ansökningstidens slut. Till sökande enligt alternativ 1 skickas antagningsbesked ut efter att antagningsprov för sökande enligt alternativ 2 genomförts. Antagningsprovet för SRL II är flyttat från den 22 april pga den pågående Corona-pandemin. Vi återkommer med nytt datum. Sökande i alternativ 1 och 2 har lika möjlighet till antagning.

Vid stort antal sökande sker urval utifrån:

1. Antal yrkesverksamma år vid ridskola med föreningsanslutning till Svenska Ridsportförbundet. 2. Annan relevant yrkeserfarenhet eller utbildning. 3. Nu yrkesverksam vid ridskola.

Utbildningen genomförs av Hästsportens Folkhögskola på Ridskolan Strömsholm i samverkan med Svenska Ridsportförbundet.