Travsportens utbildningar

Träningsfysiologi i teori och praktik

Vill du bli lära dig mer om hästens träningsfysiologi och hur du optimera träningen för en hållbar travhäst? Då är denna kurs, som ges i samverkan med Wången och Jägersro travskola, kursen för dig.

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som är praktiskt yrkesverksam inom hästnäringen och/eller vill ha utökade kunskaper i träningslära för häst.

Syftet med kursen är att du som deltagare ska få praktiska och teoretiska kunskaper i träningslära för hästar. Moment som praktisk tillämpning av pulsmätare och medverkan vid laktatmätning (mjölksyra) ingår. Målsättningen är att du som deltagare efter genomförd kurs har en god förståelse för hästens anatomi och fysiologi samt förändringar som kan uppstå i samband med träning.

Kursen genomförs som en distansutbildning i tre steg, med en fysisk träff på Jägersro.

Studietakt: 50%
Kurstid: 16 november – 20 december
Kursort: Jägersro och på distans
Kursledare: Lärare vid Wången
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri, en kostnad på 1000 kr tas ut för fika vid del 2 på Jägersro och utbildningsmaterial. Kostnad för ev. kurslitteratur tillkommer.

Utbildningens innehåll och upplägg

Del 1: Vid anmälan får du som kursdeltagare ett antal frågeställningar som ska besvaras med hjälp av angiven litteratur och iakttagelser på egen eller annans häst. Kursen startar med en digitalt träff den 16 november kl. 18.00 – 19.00.

Del 2: Genomförs på Jägersro med start 13:00 fredagen den 2 december och avslutas kl. 12.00 söndagen den 4 december. Undervisning kvällstid förekommer. Delen innehåller praktisk tillämpning och teoretiska föreläsningar.

Del 3: Du som deltagare formar själv din egen inlämningsuppgift baserat på egna intresseområden och häst. Inlämningsuppgiften stäms av med undervisande lärare och lämnas in skriftlig. Kursen avslutas sedan med ett digitalt seminarium med deltagare i olika grupper där de olika inlämningsuppgifterna och deltagarnas egna erfarenheter diskuteras. Seminarierna kommer att ske digitalt den 19 och 20 december kl. 18.00 – 20.00.

För godkännande krävs inlämnade uppgifter och närvaro vid del 2 på Jägersro samt godkänt seminarium.

Efter genomgången kurs skall du som studerande kunna:

Praktiskt:

  • Hantera pulsmätare och ha förståelse för hur pulsmätare kan användas som hjälpmedel för att mäta hästens kondition.
  • På ett säkert och etiskt sätt assistera veterinär vid laktatmätning (mjölksyra) efter intervallarbete.
  • Efter förkunskaper själv köra/rida ett träningspass med pulsmätare och efterföljande laktatmätning (mjölksyra).

Teoretiskt:

  • Förklara grundläggande fysiologiska begrepp hos häst (nervsystem, muskelfibrer, andnings- cirkulations- och rörelseapparaten).
  • Förklara hur olika typer av träning påverkar hästen och kunna upprätta en träningsplan för en specifik häst (t ex den egna hästen).
  • Förklara hur utfodring har samband med hästens prestation.
Vanliga frågor

Du beställer själv din kurslitteratur genom Svensk Travsport. Litteraturlista: Hästens anatomi, Hästens fysiologi och Träning av travhäst.

  • Ha fyllt 18 år
  • Grundläggande kunskaper om hästens naturliga behov, anatomi, fodersmältningsorgan och utfodring
  • Flerårig erfarenhet av häst samt god praktisk färdighet i ridning eller körning
  • Grundläggande datorvana.

Under kurstiden behöver du ha tillgång till en dator/Ipad för dina distansstudier och för att kunna lämna in inlämningsuppgifter m.m.

Är du under 18 år och aktiv inom Travskolan eller har ponnytravlicens, är du välkommen i mån av plats. Anmäl direkt till anna.rogell@jagersro.travsport.se

Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20. Läs mer på csn.se.

Nej, kost och logi bekostas av dig som deltagare. Förslag på boende är Best Western, Malmö. Ange Travsport Jägersro vid bokning.

Ansökan och antagning

Anmälan är stängd. Datum för ny kurs under våren kommer i början av januari.

 

Varmt Välkomna då!

 

Kontaktperson
Annika Larelius Kursledare

Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola  på Jägersro.