Travsportens utbildningar

Träningsfysiologi i teori och praktik

Vill du lära dig mer om hästens träningsfysiologi och hur du optimerar träningen för en hållbar travhäst? Då är denna kurs, som ges i samverkan med Wången och Umåkers travskola, kursen för dig.

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som är praktiskt yrkesverksam inom hästnäringen och/eller vill ha utökade kunskaper i träningslära för häst.

Syftet med kursen är att du som deltagare ska få praktiska och teoretiska kunskaper i träningslära för hästar. Moment som praktisk tillämpning av pulsmätare och medverkan vid laktatmätning (mjölksyra) ingår. Målsättningen är att du som deltagare efter genomförd kurs har en god förståelse för hästens anatomi och fysiologi samt förändringar som kan uppstå i samband med träning.

Kursen genomförs som en distansutbildning i tre steg, med en fysisk träff på Umåker.

Studietakt: 50 %
Kurstid: 21 mars–25 april
Kursort: Umåker och på distans
Kursledare: Lärare vid Wången
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri, en kostnad på 1000 kr tas ut för utbildningsmaterial och fika vid del två på Umeåker. Kostnad för ev. kurslitteratur tillkommer.

Utbildningens innehåll och upplägg

Del 1: Vid anmälan får du som kursdeltagare ett antal frågeställningar som ska besvaras med hjälp av angiven litteratur och iakttagelser på egen eller annans häst. Kursen startar med en digitalt träff den 21 mars kl. 18.00–19.00.

Del 2: Genomförs på Umåker med start 13:00 fredagen den 31 mars och avslutas kl. 14.00 söndagen den 2 april . Undervisning kvällstid förekommer. Delen innehåller praktisk tillämpning och teoretiska föreläsningar. Möjlighet finns att kombinera utbildningen med deltagande i Till Start.

Del 3: Du som deltagare formar själv din egen inlämningsuppgift baserat på egna intresseområden och häst. Inlämningsuppgiften stäms av med undervisande lärare och lämnas in skriftlig. Kursen avslutas sedan med ett digitalt seminarium med deltagare i olika grupper där de olika inlämningsuppgifterna och deltagarnas egna erfarenheter diskuteras. Seminarierna kommer att ske digitalt den 24 eller 25 april kl. 17.00–19.00.

För godkännande krävs inlämnade uppgifter och närvaro vid del 2 på Umåker samt godkänt seminarium.

Efter genomgången kurs skall du som studerande kunna:

Praktiskt:

  • Hantera pulsmätare och ha förståelse för hur pulsmätare kan användas som hjälpmedel för att mäta hästens kondition.
  • På ett säkert och etiskt sätt assistera veterinär vid laktatmätning (mjölksyra) efter intervallarbete.
  • Efter förkunskaper själv köra/rida ett träningspass med pulsmätare och efterföljande laktatmätning (mjölksyra).

Teoretiskt:

  • Förklara grundläggande fysiologiska begrepp hos häst (nervsystem, muskelfibrer, andnings- cirkulations- och rörelseapparaten).
  • Förklara hur olika typer av träning påverkar hästen och kunna upprätta en träningsplan för en specifik häst (t ex den egna hästen).
  • Förklara hur utfodring har samband med hästens prestation.
Vanliga frågor

Du beställer själv din kurslitteratur genom att kontakta Svensk Travsports kundtjänst på kundtjanst@travsport.se. Litteraturlista: Hästens anatomi och Träning av travhäst.

  • Ha fyllt 18 år
  • Grundläggande kunskaper om hästens naturliga behov, anatomi, fodersmältningsorgan och utfodring
  • Flerårig erfarenhet av häst samt god praktisk färdighet i ridning eller körning
  • Grundläggande datorvana.

Under kurstiden behöver du ha tillgång till en dator/Ipad för dina distansstudier och för att kunna lämna in inlämningsuppgifter m.m.

Är du under 18 år och aktiv inom Travskolan eller har ponnytravlicens, är du välkommen i mån av plats. Anmäl direkt till llinnea.lundgren@umaker.travsport.se

Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20. Läs mer på csn.se.

Nej, kost och logi bekostas av dig som deltagare. Tips umehotel.se boka med kod UMÅKER25 så får du rabatterade rumspriser.

Ansökan och antagning

Anmälan är stängd.

Datum för ny kurs i höst kommer i maj

Välkomna med ansökan då.

 

Kontaktperson
Annika Larelius Kursledare

Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola  på Umåker.