Galoppens utbildningar

Amatörtränarkurs

Drömmer du om att träna en galopphäst? Då är Amatörtränarkursen utbildningen för dig.

Om kursen

Amatörtränarkursen är för dig som vill bli galopptränare. I år genomförs kursen delvis digitalt.

Från och med i år kommer Tränarkurs 1 och 2 slås ihop och bli endast en kurs – Amatörtränarkurs. Efter godkänd kurs kan du ansöka om amatörtränarlicens och är behörig att träna hästar som är två år eller äldre. Svensk Galopp kommer alltså att ändra sina regler gällande amatörtränarlicens. Efter att ha blivit godkänd på amatörtränarkursen kan du träna ett obegränsat antal egna eller familjeägda hästar och maximalt fem delägda eller av någon annan ägd häst. Om du ska träna delägda hästar eller hästar som ägs av någon annan krävs det F-skatt. Detta gäller självklart under förutsättning att du uppfyller kraven i övrigt gällande praktik, godkänd uppstallningsplats mm.

Om du gått Tränarkurs 1 tidigare och nu vill ha behörighet att träna 2-åringar hör av dig så vi kan lösa vilka delar du behöver vara med på.

Förkunskapskrav

Introduktionskursen är obligatorisk för dig som vill gå Amatörtränarkursen och inte har minst ett års arbetslivserfarenhet hos en professionell galopptränare.

Vi arrangerar Introduktiouktionskurser löpande, för nästa tillfälle håll koll på Svensk Galopps hemsida.

Sökande till kursen ska ha genomgått minst 76 timmars praktik hos professionell galopptränare innan tränarlicens utfärdas, helst före kursen för att komma så väl förberedd som möjligt. Blankett om vad praktiken ska innehålla finner du här: Praktikprotokoll_ATkurs

Kursinnehåll

Regelverk och propositioner, etologi och välfärd, foderlära, rollen som tränare, den växande hästen, hovvård, träningsfysiologi, veterinärmedicin, stallbesök och sadling.

Digitala och fysiska träffar

Vi planerar för de första delarna digitalt och en sista del där alla deltagare fysiskt kan vara på plats. Vi gör allt för att kunna genomföra våra kurser trots pandemiläget men det gör att förändringar kan ske och datum för fysiska träffar kan flyttas. Se till att du har tillgång till appen Teams och en fungerande kamerafunktion.

Kursdatum

Som en del av kursen behöver du också genomföra en webbaserad del på egen hand. Den bör du göra innan kursstart. Du kommer att få inloggningsuppgifter till webbkursen i god tid inför kursen.

Kurskostnad

Efter kursen

Efter att ha klarat proven i samband med Amatörtränarkursen och fullföljt hela kursen med godkänt resultat kan du ansöka om licens. I ansökan talar du om vilken häst/vilka hästar du tänker träna och var de kommer stå uppstallade. Vi kommer då att kontrollera att det inte finns några anmärkningar mot din hästhållning och en besiktigning av ditt stall krävs om sådan inte finns sedan tidigare.

Du får då en AT-2 licens, som ger dig möjlighet att träna 2-årig och äldre häst, som du eller någon i familjen äger helt eller delvis.