Galoppens utbildningar

Amatörtränarkurs

Drömmer du om att träna en galopphäst? Då är Amatörtränarkursen utbildningen för dig.

Om kursen

Från och med 2021 har de tidigare tränarkurserna 1 och 2 slagits ihop och blivit endast en kurs – Amatörtränarkurs. Efter godkänd kurs kan du ansöka om amatörtränarlicens och är behörig att träna hästar som är två år eller äldre. Efter att ha blivit godkänd på amatörtränarkursen kan du träna ett obegränsat antal egna eller familjeägda hästar och maximalt fem delägda eller av någon annan ägd häst. Om du ska träna delägda hästar eller hästar som ägs av någon annan krävs det F-skatt. Detta gäller självklart under förutsättning att du uppfyller kraven i övrigt gällande praktik, godkänd uppstallningsplats mm.

Förkunskapskrav

Introduktionskursen är obligatorisk för dig som vill gå Amatörtränarkursen och inte har minst ett års arbetslivserfarenhet hos en professionell galopptränare.

Sökande till kursen ska ha genomgått minst 76 timmars praktik hos professionell galopptränare innan tränarlicens utfärdas, helst före kursen för att komma så väl förberedd som möjligt. Utskick om vad praktiken ska innehålla skickas ut via mail.

Kursinnehåll

Regelverk och propositioner, etologi och välfärd, foderlära, rollen som tränare, den växande hästen, hovvård, träningsfysiologi, veterinärmedicin, stallbesök, sadling samt ett prov på propositioner och reglemente.

Digitala och fysiska träffar

De första föreläsningarna kommer att ske digitalt och en sista del genomförs där alla deltagare träffas fysiskt på Bro Park. Se till att du har tillgång till Teams i en dator och en fungerande kamerafunktion. Kursen kräver 100% närvaro och engagemang för att få godkänt, därför kan vi inte ta hänsyn till dålig uppkoppling som gör att deltagare inte kan vara med på alla föreläsningar. Om du på grund av sjukdom missar någon del måste du vara beredd att ta igen det på en senare kurs.

Kursdatum vt 2024

Aktuella datum är följande: 21 mars, 23 mars, 27 mars, 2 april, 3 april, 9 april, 11 april samt 16 april. Vardagar gäller ca 18-21 (27 mars från 16.30) och helger ca 9-12. Samtliga av dessa datum genomförs digitalt via Teams. Vi reserverar oss för att tiderna kan justeras något. Detta beror på hur schemat kan läggas med alla externa föreläsare.

Den fysiska träffen sker 19 april – 21 april på Bro Park. Även den fysiska träffen kräver 100 % närvaro för att få godkänt.

Som en del av kursen behöver du också genomföra en webbaserad del på egen hand. Den bör du göra innan kursstart. Du kommer att få inloggningsuppgifter till webbkursen i god tid inför kursen.

Kursavgift

Deltagaravgiften är 1100 kr inkl. moms, då ingår kursmaterial samt lunch och fika vid den fysiska träffen. Avgiften kommer faktureras av Svensk Galopp efter kursstart.
Anmälan är bindande! Vid avhopp efter 17 mars tas halva kursavgiften ut.

Anmälan och kontakt

Anmälan är öppen till och med den 17 mars 2024.

Kursen kommer avhållas under förutsättning att vi får in minst 15 anmälningar.

Har du några frågor om kursen, skicka ett mail till kursledare Hanna Selinus: hanna.selinus@svenskgalopp.se

Välkommen!