Galoppens utbildningar

Ryttarlicenskurser

Drömmer du om att ta ryttarlicens? Då är denna kurs något för dig.

Om kursen

Kursen är obligatorisk för blivande amatörryttare och lärlingar. Andra är också varmt välkomna att gå kursen. Kurserna innehåller information om reglemente, kost och träning samt filmgenomgång och avslutas med ett kortare reglementsprov och uppridning från startbox.

Förkunskaper

Du måste före kursen ha sprungit av från startboxar för att få rida upp. Du måste också ha god vana att rida både canterarbeten och snabbjobb på tävlingsbana i sällskap med andra. För att du ska klara konditionstestet måste du klara att springa 3 km på en tid som inte överskrider 15 minuter (killar 14 minuter). Mer information om vad som krävs för att bli godkänd på fys- och konditionstestet kan du läsa om här.

Har du redan licens är du ändå välkommen att vara med på kursen utan att vara med i uppridningen. Du är också välkommen att vara med på kursen utan att rida upp om du inte har någon häst just nu, eller om du inte har tillräckliga förkunskaper. Observera dock att du måste rida upp i samband med en kurs längre fram för att få din licens eller i samband med de extra uppridningstillfällena.

Hästen

Precis som tidigare måste du själv ordna en häst du kan rida upp på, gärna den hästen du skall rida i löp. Hästen måste vara ett fullblod, ej tvååring, införd i träning hos SG och i tävlingskondition. Hästens ska vara kvalad. Den bör vara lugn och säker i startboxarna.

Utrustning

Du måste rida upp i godkänd hjälm, väst, tävlingsbyxor och tävlingsstövlar. Hästen skall vara sadlad med tävlingssadel med övergjord.

Sjukdomar och mediciner

Vissa sjukdomar, funktionsnedsättningar och mediciner kommer tyvärr att innebära att du inte kommer att kunna få ryttarlicens. Du kan läsa mer om detta i Internationell standard enligt World Anti-Doping Code.

Kostnad

Utbildningen är avgiftsfri men en kostnad på 600 kronor tillkommer för lunch och fika under bägge dagarna samt visst studiematerial. Som medlem i Ung Galopp har du 200 kronor rabatt.

Plats, datum och tid

Jägersro 27-28 april 2024
Tider: lördag 09.00 – 16.00 och söndag 09.00 – 13.00.
Ryttare med licensbana Göteborg går kursen kostnadsfritt.

Bro Park 4-5 maj 2024
Tider: lördag 09.00 – 16.00 och söndag 09.00 – 13.00
Har du mer än 30 mil till Bro Park är kursen kostnadsfri.

Ryttarlicenskurserna kommer att hållas om det blir tillräckligt många anmälda.

Välkommen med din ansökan

Sista anmälningsdag till Jägersro är den 12 april 2024
och till Bro Park är sista anmälningsdag den 19 april 2024

 

Ansök till kursen här

Kontaktperson
Cecilia Gråberg Kursledare

Kursen genomförs av Hästsportens folkhögskola i samverkan med Svensk Galopp.