Allmän kurs Häst, Ridskolan Strömsholm
Om utbildningen
Kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Ridskolan Strömsholm, samt på distans med självstudier.
Allmän kurs Häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom ridsporten.
Studietakt och upplägg: Distanskurs 40 veckor/läsår, 100% studietakt. De hästrelaterade kurserna (50% av utbildningen) genomförs som distanskurs med 6 fysiska träffar á 2 dagar på Strömsholm under höstterminen, träffarna är förlagda till vardagar. Mellan träffarna sker egna studier med lärare och övriga kursdeltagare med hjälp av online-plattformen Teams. Under vårterminen genomförs praktiska moment såsom Tappskokompetens, ridning, HLR, longering mm. De behörighetsgivande kurserna (50% av utbildningen) läses helt på distans och online med lärare och övriga kursdeltagare, här använder vi lär plattformen Ping Pong. Du behöver tillgång till en dator för att studieplattformarna ska fungera bra.
Kurstid: 1-3 år beroende på förkunskaper och kursval.
Terminstider: Pågående kurs: augusti 2022 – juni 2023. Nästa kurs: Augusti 2023 – juni 2024.
Kursort: Strömsholm och på distans via lärplattformerna Teams och Ping Pong.
Kursledare: Lärare vid Hästsportens folkhögskola och Ridskolan Strömsholm.
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri. En terminsavgift om 3 500:- avseende studiematerial, del av hästkostnad, försäkring, Tappskokompetens, Preparandkurs inför yrkesprov, HLR, ridning och skolgemensamma aktiviteter mm tas ut och kostnad för kurslitteratur och ev. resor och studiebesök tillkommer.
I anslutning till utbildningen finns möjlighet att avlägga yrkesprov för hästskötare utan kostnad.
Köps platsen som arbetsgivare, Arbetsförmedlingen eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna. Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.
Innehåll:
De vanliga gymnasieämnena läser du på distans, du har möjlighet att läsa följande ämnen:
- Svenska
- Engelska
- Samhällskunskap
- Naturkunskap
- Religion
- Historia
- Matematik
- Folkhögskolearbete (motsvarande Gymnasiearbete)
Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser här tematiskt och samarbetsinriktat. Vi anpassar innehåll och metod efter behov, önskemål och förkunskaper.
Kursens hästämnen läser du på Strömsholm genom Hästsportens Folkhögskola:
- Hästens grundläggande anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård samt förebyggande hälsovård
- Grundläggande fodermedelslära
- Säkerhetskunskap
- Hästens stallmiljö
- Hästens hantering med bland annat visa häst vid hand samt longering
- Tappskokompetens
- Ridning