Allmän kurs

Allmän kurs häst, Ridskolan Strömsholm

Drömmer du om en karriär inom ridsporten, men saknar förkunskaper för att avlägga yrkesprov för hästskötare? Eller drömmer du om att läsa på högskolan, men saknar behörighet? Då är Allmän kurs häst något för dig. Med godkänd Allmän kurs har du grundläggande behörighet för högskolestudier och hos oss på Hästsportens Folkhögskola finns flera möjligheter och olika inriktningar.

Om utbildningen

Kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Ridskolan Strömsholm, samt på distans med självstudier i samarbete med Västerås folkhögskola.

Allmän kurs häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom ridsporten.

Studietakt och upplägg: Distanskurs 40 veckor/läsår, 100% studietakt. De hästrelaterade kurserna (50% av utbildningen) genomförs som distanskurs med 6 fysiska träffar á 2 dagar på Strömsholm under höstterminen, träffarna är förlagda till vardagar. Mellan träffarna sker egna studier med lärare och övriga kursdeltagare med hjälp av online-plattformen Teams. Under vårterminen individanpassas undervisningen. De behörighetsgivande kurserna (50% av utbildningen) läses helt på distans och online med lärare och övriga kursdeltagare, här använder vi lär plattformen Ping Pong. Du behöver tillgång till en dator för att studieplattformarna ska fungera bra.
Kurstid: 1-3 år beroende på förkunskaper och kursval.
Terminstider: Pågående kurs: 10 augusti – 11 december 2020 och 11 januari – 11 juni 2021. Nästa kurs: augusti 2021 – juni 2022.
Kursort: Strömsholm och på distans via lärplattformerna Teams och Ping Pong.
Kursledare: Lärare vid Hästsportens folkhögskola, Västerås folkhögskola och Ridskolan Strömsholm.
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri. En terminsavgift på 2 500:- avseende övriga omkostnader som studiematerial, del av hästkostnad, försäkring, aktiviteter mm tas ut och kostnad för kurslitteratur och ev. resor och studiebesök tillkommer.

Köps platsen som arbetsgivare, Arbetsförmedlingen eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna. Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Innehåll:

De vanliga gymnasieämnena läser du på distans i samverkan med Västerås folkhögskola, du har möjlighet att läsa följande ämnen:

 • Svenska
 • Engelska
 • Samhällskunskap
 • Naturkunskap
 • Religion
 • Historia
 • Matematik
 • Folkhögskolearbete (motsvarande Gymnasiearbete)

Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser här tematiskt och samarbetsinriktat. ​Vi anpassar innehåll och metod efter behov, önskemål och förkunskaper.

Kursens hästämnen läser du på Strömsholm genom Hästsportens Folkhögskola:

 • Hästens grundläggande anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård samt förebyggande hälsovård
 • Grundläggande fodermedelslära
 • Säkerhetskunskap
 • Hästens stallmiljö
 • Hästens hantering med bland annat visa häst vid hand samt longering
Lokal kursplan Allmän kurs häst

Lokal kursplan AKH

Här kan du läsa mer om hur det fungerar att studera på Allmän kurs häst.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 40.5 KB

Behörighetskrav
 • Fyller minst 18 under det år kursen påbörjas
 • Genomförd grundskoleutbildning, men ej fullständig gymnasieutbildning (bifoga betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola)
 • Ha god vana vid hästhantering (bifoga ”intyg om hästvana” nedan)
Ladda ner intyg

Intyg om hästvana (AKH)

Fyll i och bifoga till ansökan.

Ladda ner Format: pdf Storlek: 90.9 KB

Ansökan och antagning
KLICKA HÄR FÖR ANSÖKAN. Ansökan är stängd!

Ansökan till läsåret 2022-23 öppnar i januari 2022 och pågår till 15 april 2022.

Till ansökan ska bifogas betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola samt intyg om hästvana. Det är viktigt att de dokument vi efterfrågar finns med i din ansökan för att vi ska kunna göra en bedömning. Om intyg saknas kan det påverka din möjlighet att bli antagen.

Efter sista ansökningsdag skickas besked om antagning ut via mejl.

 

Vanliga frågor

Nej, kost och logi Ingår inte i kurskostnaden. På och i närheten av Strömsholm finns flera möjligheter till övernattning under kursträffarna, t ex Thottska villan bokning@stromsholm.com eller 0220-451 00, Strömsholms vandrarhem och Mahognyvillan B&B.

Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du själv via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Till ansökan ska bifogas intyg/betyg eller annan dokumentation som styrker att den sökande uppfyller behörighetskraven.

Kontaktperson
Susanne Ring Kursadministratör
Måna Nilsdotter Kursledare
Eva Lundkvist Rektor
Pia Lusth Utbildningsledare på Strömsholm