Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastsportensfolkhogskola.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar är du välkommen att kontakta oss.

Utveckla din hoppundervisning på ridskolan - konkreta verktyg för ridlärare

Ridsportens utbildningar, Semidistans

För dig som håller hopplektioner och vill vässa din pedagogik. Vill du fördjupa dina kunskaper i hoppundervisning och få konkreta verktyg för att planera, genomföra och utvärdera dina lektioner? Den här kursen riktar sig till dig som håller hopplektioner på ridskola och vill utvecklas inom ridlära, pedagogik och metodik – med fokus på tydlig progression och trygg träning för både häst och ryttare.

Om utbildningen

Vill du ta nästa steg i din hoppundervisning och fördjupa din förståelse för hur du leder elever mot tydliga mål – med säkerhet, struktur och glädje i fokus?

Den här kursen vänder sig till dig som arbetar som ridlärare på ridskola och vill utvecklas inom undervisningskunskap, ridlära och metodik kopplad till hoppning. Kursen ger dig konkreta verktyg för att planera, genomföra och utvärdera hopplektioner för olika nivåer, med fokus på tydlig progression, hästvälfärd och elevens lärande. Dessutom får du stöd i hur du kan anordna märkestagningar och klubbhoppningar. (nollstjärniga tävlingar).

Semidistanskurs om 10 veckor i 50 % studietakt med fysiska och digitala träffar. Mellan träffarna sker studierna via Teams där såväl lärare som andra kurskamrater finns till hands för kunskapsinhämtning, diskussion och erfarenhetsutbyte. Träffarna sker på vardagar och de fysiska mötena är lokaliserade till Strömsholm.

Kurstid: 6 oktober - 12 december 2025
Studieort: Strömsholm
Kursledare: Åsa Steninger, Pia Lusth, Py Jägerdén
Kostnad: Kurskostnaden 2025 är ca 4 000 kr. I kostnaden ingår visst studiematerial och hästkostnad. Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Undervisningen är avgiftsfri. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Om kursplats köps upp av Arbetsförmedling, arbetsgivare eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna.

Utbildningen är studiemedelsberättigad i avdelning A2, ansökan gör du via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Kursens innehåll

Under kursen varvas teori med praktiska övningar, diskussioner och lektionsanalys. Du får fördjupa dig i frågor som:

  • Hur skapar jag en trygg och utvecklande miljö för elever och hästar i hoppning?
  • Hur kan jag anpassa övningar efter nivå, individ och mål?
  • Hur ger jag feedback som motiverar och stärker lärandet?
  • Hur kan jag arbeta med elever med hopprädsla?

Ridning, dressyr respektive markarbete utan hinder. Möjlighet finns att ta med egen skolhäst.

Ridlära hoppning, motsvarande SRL 1

Undervisningsmetodik i hoppning

Behörighetskrav

Du undervisar på ridskola och har insikt inom ridskoleverksamhet på en ridskola ansluten till Svenska Ridsportförbundet.

I samband med din ansökan ska du skicka in ett intyg från arbetsgivare eller ordförande som visar att du undervisar på ridskola. Se intygsmall nedan.

Kontaktpersoner

Michaela "Michan" Skarfors
Utbildningsledare på Strömsholm
Susanne Ring
Kursadministratör
Åsa Steninger
Ridlärare