Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastsportensfolkhogskola.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar är du välkommen att kontakta oss.

Om utbildningen

Kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Ridskolan Strömsholm samt på distans.

Allmän kurs Häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för vissa högskoleutbildningar. Du kan till exempel bli behörig till Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom ridsporten.

Studietakt och upplägg

Utbildningen är en distanskurs om 40 veckor/läsår i 100 % studietakt.

De behörighetsgivande kurserna (51% av utbildningen) läses helt på distans och online med lärare och övriga kursdeltagare, här använder vi lärplattformen Ping Pong.

De hästrelaterade kurserna (49% av utbildningen) innehåller både fysiska och digitala träffar. Träffarna sker på vardagar och de fysiska mötena är lokaliserade till Strömsholm. Här använder vi online-plattformen Teams. I de praktiska delarna ingår ridning, tappskokompetens, HLR samt övriga moment som ingår i yrkesprov för hästskötare.

Studierna sker via digitala lärplattformar där såväl lärare som andra kurskamrater finns till hands för kunskapsinhämtning, diskussion och erfarenhetsutbyte. Du behöver tillgång till en dator med internetuppkoppling, kamera, högtalare och mikrofon för att studierna ska fungera bra.

Kurstid: 1-3 år beroende på tidigare studier.
Terminstider: Pågående kurs: augusti 2024 - juni 2025. Nästa kurs: augusti 2025 – juni 2026
Kursort: Strömsholm och på distans via lärplattformerna Teams och Ping Pong.
Kursledare: Lärare vid Hästsportens folkhögskola och Ridskolan Strömsholm.
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri. En terminsavgift om 4 000:- avseende studiematerial, hästkostnader, försäkring och skolgemensamma aktiviteter tas ut. Kostnad för kurslitteratur och ev. resor och studiebesök tillkommer.

I anslutning till utbildningen finns möjlighet att avlägga yrkesprov för hästskötare utan kostnad. Bekostas platsen av arbetsgivare, Arbetsförmedlingen eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna.

Utbildningen är studiemedelsberättigad i avdelning A1, ansökan gör du via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Innehåll

Gymnasieämnena läser du på semidistans, du har möjlighet att läsa följande ämnen:

  • Svenska
  • Engelska
  • Samhällskunskap
  • Naturkunskap
  • Religion
  • Historia
  • Matematik
  • Biologi
  • Djurens biologi

Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser ämnesövergripande och samarbetsinriktat. ​Vi anpassar innehåll och metod efter behov, önskemål och förkunskaper.

Hästkunskapen läser du på semidistans med digitala föreläsningar och fysiska träffar på strömsholm:

  • Hästens grundläggande anatomi, fysiologi, hälso- och sjukvård samt förebyggande hälsovård
  • Grundläggande fodermedelslära
  • Säkerhetskunskap
  • Hästens stallmiljö
  • Hästens hantering med bland annat visa häst vid hand och longering
  • Tappskokompetens
  • Ridning

Behörighetskrav

  • Fyller minst 18 under det år kursen påbörjas.
  • Genomförd grundskoleutbildning, men ej fullständig gymnasieutbildning. Du kan även ha en grundläggande gymnasieexamen, men vara i behov av vissa kurser för att nå särskild behörighet för högskolestudier (bifoga betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola)
  • Ha god vana vid hästhantering (bifoga ”intyg om hästvana” nedan)

Intyg om hästvana

Här laddar du ner intyget om hästvana som du fyller i och bifogar med din ansökan.

Vanliga frågor

Nej, kost och logi Ingår inte i kurskostnaden. På och i närheten av Strömsholm finns flera möjligheter till övernattning under kursträffarna, t ex Thottska villan bokning@stromsholm.com eller 0220-451 00, Strömsholms vandrarhem och Mahognyvillan B&B.

Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du själv via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Till ansökan ska bifogas intyg/betyg eller annan dokumentation som styrker att den sökande uppfyller behörighetskraven.

Ansökan och antagning

Ansökan öppnar 15 januari 2025!

Under antagningsprocessen kommer vi att kontakta dig för en intervju/samtal.

Till ansökan ska bifogas betyg, studiebevis, samlat betygsdokument eller liknande från grund- eller gymnasieskola samt intyg om hästvana. Det är viktigt att de dokument vi efterfrågar finns med i din ansökan för att vi ska kunna göra en bedömning. Om intyg saknas kan det påverka din möjlighet att bli antagen.

Efter sista ansökningsdag skickas besked om antagning ut via mejl.

Kontaktpersoner

Lena Thybeck
Kursledare på allmän kurs häst
Michaela "Michan" Skarfors
Utbildningsledare på Strömsholm
Eva Lundkvist
Rektor
Susanne Ring
Kursadministratör