Svensk ridlärare III
Brinner du för häst- och ryttarutveckling och är Diplomerad Svensk Ridlärare II. Sök då Sveriges enda utbildning med sikte på Diplomerad Svensk Ridlärare III - en fantastisk möjlighet att under ett år utbilda sig till högsta nivå som Ridlärare.
Arrangör
Utbildningen genomförs av Hästsportens folkhögskola på Ridskolan Strömsholm i samverkan med Svenska Ridsportförbundet.
Studieform och takt
På plats 100 % varav två veckor APL.
Studieperiod
Augusti 2023 – juni 2024.
APL vecka 34 - 35.
CSN-berättigad
Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad.
Inför start 2025 är utbildningen under utveckling.
Mer information kommer inom kort.
Om utbildningen
Det övergripande målet är att Svensk Ridlärare III skall ha en kompetens att med iakttagande av ett gott horsemanship ansvara för hästarnas, anläggningens och utrustningens skötsel, rekrytering och utbildning av hästar samt för utbildning av elever i hästkunskap och ridning.
Ridläraren skall i sin ridning, hästhantering och undervisning vara en förebild för elever och blivande ridlärare samt ha förmåga att utbilda enskilda ekipage till lägst Msv B-nivå i dressyr och hoppning. Ridläraren skall kunna undervisa elever i samtliga kompetensbeskrivningen upptagna ämnen/rubriker.
Färdighetsträning i ridkonst är grundstommen i utbildningen, därtill kommer grundutbildning, utveckling och underhåll av skolhästar samt fördjupning i teoretiska moment. Innehåll och upplägg individoptimeras utifrån tidigare kunskaper och erfarenheter. Eleverna erbjuds möjlighet att träna på undervisning av grupper, enskilda ekipage och blivande ridlärare. Häst och anläggningsvård ingår i utbildningen.
Under utbildningen, SRL III, utbildas du som deltagare på Ridskolan Strömsholm med flera av landets främsta lärare som lärare och mentorer. I anslutning till utbildningen finns möjlighet att avlägga yrkesprov för SRL III och unghästutbildare enligt gällande bestämmelser. Målet är att de studerande skall bli mycket väl förberedda för yrkesprov och ett framtida uppdrag som Diplomerad Svensk Ridlärare III.
Kursen startar vecka 34 med 2 veckor APL hos en verksamhetschef på SvRF föreningsdriven ridskola. Från vecka 36 är undervisningen förlagd till Ridskolan Strömsholm. Om kursplats finansieras av Arbetsförmedling, arbetsgivare eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna. Utbildningen är studiemedelsberättigad, avd B1. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.
Behörighetskrav
Du behöver uppfylla dessa krav för att vara behörig att söka utbildningen svensk ridlärare III.
- Grundläggande behörighet till högskola.
(Slutbetyg från gymnasieskola ska bifogas)* - Diplomerad Svensk Ridlärare II.
(SRL II-diplom)* - Mångårig yrkeserfarenhet vid ridskola enligt kompetensbeskrivningen SRL II.
(”Intyg om yrkeserfarenhet” ska bifogas)*
*För att styrka att du uppfyller behörighetskraven till utbildningen behöver du skicka in samtliga intyg/betyg som efterfrågas ovan samt personligt brev.
Frågor och svar
Om du har andra frågor om utbildningen än dessa, kan du alltid höra av dig till oss. Vi ska göra vårt yttersta för att besvara dina funderingar. Du hittar uppgifter till våra kontaktpersoner lite längre ner på sidan.
-
– Nej, kost och logi ingår inte i kursen. Det är möjligt att boka boende på eller i närheten av Ridskolan Strömsholm. Kontakta Ridskolan Strömsholm bokning@stromsholm.com eller 0220-451 00 för mer information.
-
– Utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20. De som är under 20 år kan söka studiehjälp.
-
Kurskostnaden innefattar hästkostnader och visst studiematerial. Kostnad för kurslitteratur tillkommer. Undervisningen är avgiftsfri.