Utveckla dina hästsinnen för ökad hästvälfärd
Kursen Utveckla dina hästsinnen syftar till att ge dig ökad kunskap och förståelse för hästen som biologisk varelse och dess behov samt hur du kan använda objektiva mätmetoder för att öka välfärden hos dina hästar. Genom att t.ex. mäta och analysera stallmiljö, olika hästars hull, vikt, hjärtfrekvens, exteriör och rörelsemönster, tränar du dina sinnen och förbättrar de subjektiva bedömningar du gör dagligen. I kursen tränar du även på att göra hälsokontroll inklusive visitation och palpation av olika hästar samt bedöma ansiktsuttryck och beteende vid stress och smärta. Kursen blandar teoretiska föreläsningar med olika praktiska demonstrationer och övningar.
Du kommer att utveckla din förmåga att läsa av hästar och få förslag på goda rutiner, protokoll och objektiva mätmetoder för att öka hästens hälsa, trivsel och möjlighet till prestation. Kursen utgår från de fem domänerna för hästvälfärd och hur du kan tillämpa dessa i praktiken.
I kursen ingår hemuppgifter att göra bedömningar av hästars välmående och behov, samt genomlysning av valfri hästverksamhet med hjälp av till exempel hästvälfärdsprotokoll.
Kursens ges av Hästsportens Folkhögskola vid Riksanläggningen Wången.
VEM ÄR KURSEN FÖR?
Kursen Utveckla dina hästsinnen vänder sig till dig som är aktiv inom trav – och hästsport och vill utveckla din förmåga att läsa av hästen och tolka de signaler hästen sänder, samt bedöma om hästens närmiljö främjar hästvälfärd, prestation, ekonomi och miljömål.
LÄRARE
Lärare är bland andra veterinär Ulf Hedenström, agronom Gudni Augustsson, hippolog Cathrine Andersson och gästföreläsare från SLU.
Anmäl dig nu! Passa på att utöka ditt kontaktnät och lära av erfarna utbildare!
MÅL OCH INNEHÅLL
Efter genomgången kurs skall deltagaren ha kunskaper och färdigheter inom följande områden:
Praktiskt
- Bedömning av hästens exteriör och rörelsemönster.
- Hälsogenomgång av häst inkl. visitation, palpation och tolkning av smärtsignaler.
- Bedömning av olika strö- och fodermedel inkl. foderhygien/foderhantering.
- Hullbedömning – hästens vikt, hull och deras betydelse för hästvälfärden.
- Äggräkning inför avmaskning.
- Vad är bra hovvård? Hur sköter man hästens hovar på ett sätt som främjar hälsa och prestation
- Hälsofrämjande driftsformer där luftflöde, temperatur och gaser bedöms objektivt.
- Säkerhet i hästhållning samt hästhantering.
Teoretiskt
- Hästens behov och beteenden i olika driftsformer samt vid användning.
- Hästvälfärd utifrån de fem domänerna.
- Hästens uttryck i olika situationer, till exempel när den har ont.
- Hur påverkar hästens exteriör hästens hållbarhet och prestation.
- Bedömningar med stöd av hästvälfärdsprotokoll.
Vi tränar på bedömningarna som ingår i Travarhälsan. Svensk Travsports djuromsorgsprogram som syftar till att öka kunskap och medvetenhet om hästen och när den är i skick att träna och tävla. Det bygger på att du som aktiv själv kontrollerar hästen enligt en checklista, så kallad egenkontroll.