Allmän kurs häst, Wången
Allmänkurs häst på Wången ges inte läsår 2023-2024. Vill du utbilda dig till hästskötare i travsporten kan du söka Hästskötarkurs profil trav. Läs mer om Hästskötarkursen profil trav här.
Drömmer du om en karriär inom trav- eller islandshästsporten, men saknar förkunskaper för att avlägga yrkesprov för hästskötare? Eller drömmer du om att läsa på högskolan, men saknar behörighet? Då är Allmän kurs Häst något för dig. Med godkänd Allmän kurs har du grundläggande behörighet för högskolestudier och hos oss på Hästsportens Folkhögskola finns flera möjligheter och olika inriktningar.
Om utbildningen
Studietakt: Distanskurs 40 veckor/läsår, 100% studietakt. De hästrelaterade kurserna (50% av utbildningen) genomförs under 6 fysiska träffar á 4-5 dagar på Wången, träffarna är förlagda till både vardagar och helger. Mellan träffarna sker egna studier med lärare och övriga kursdeltagare med hjälp av online-plattformen Teams. De behörighetsgivande kurserna (50% av utbildningen) läses helt på distans med hjälp av datakommunikation med lärare på Hästsportens folkhögskola och övriga kursdeltagare via internet, här använder vi lär plattformen Ping Pong. Du behöver tillgång till en dator för att studieplattformarna ska fungera bra.
Kurstid: 1-3 år beroende på förkunskaper och kursval.
Terminstider: Nästa kurs augusti 2023 – juni 2024.
Kursort: Wången och på distans
Kursledare: Lärare vid Hästsportens folkhögskola och Wången.
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri. En avgift avseende övriga omkostnader som material, hästar, försäkring, aktiviteter, kurslitteratur mm tas ut. Kostnad för ev. resor tillkommer. Avgiften är 10 800 kr för samtliga utbildningsträffar, kostnaden delas upp på 4 tillfällen, 2 per termin. Kostnader för ev förbundsdiplomeringar tillkommer.
Den praktiska delen av kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Wången samt på distans med självstudier. Godkänd kurs ger grundläggande behörighet till högskola och är förberedande för yrkesprov för hästskötare.
Allmän kurs Häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom hästsporten.
Innehåll:
Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser här tematiskt och samarbetsinriktat. Innehåll och metod anpassas efter behov, önskemål och förkunskaper. De vanliga gymnasieämnena läser du som deltagare på distans i samverkan med Västerås folkhögskola, med möjlighet att läsa följande ämnen:
- Svenska
- Engelska
- Samhällskunskap
- Naturkunskap
- Religion
- Historia
- Matematik
- Folkhögskolearbetet (motsvarande Gymnasiearbetet)
Kursens hästämnen läser du genom Hästsportens Folkhögskola på Riksanläggningen Wången:
- Hästkunskap
- Hästens hälsa och sjukvård
- Entreprenörskap
- Arbetsmiljö och hälsa
- Aktivitetsledarskap/Grundläggande pedagogik
- Longering och tömkörning
- Praktik
Kursen ges i två inriktningar: trav och islandshäst. Vilken väljer du?
Inriktningsspecifika kurser trav:
- Travhästens utbildning och träning
- Travsport – Sulky och Ridning
Inriktningsspecifika kurser islandshäst:
- Ridning
- Instruktörskunskap
Valbara kurser utifrån förkunskaper:
- Tappskokompetens
- Licensutbildning sulky/monté (trav)
Förbundsdiplomeringar utifrån förkunskaper:
- Diplomerad travhästskötarexamen (Svensk Travsport)
- Diplomerad Hästskötare (Svenska Islandshästförbundet)
- Ridledare (Svenska Islandshästsförbundet)