Allmän kurs

Allmän kurs häst, Wången

Drömmer du om en karriär inom trav- eller islandshästsporten, men saknar förkunskaper för att avlägga yrkesprov för hästskötare? Eller drömmer du om att läsa på högskolan, men saknar behörighet? Då är Allmän kurs häst något för dig. Med godkänd Allmän kurs har du grundläggande behörighet för högskolestudier och hos oss på Hästsportens Folkhögskola finns flera möjligheter och olika inriktningar.

Studietakt: Distanskurs 40 veckor/läsår, 100% studietakt. De hästrelaterade kurserna (50% av utbildningen) genomförs under 6 fysiska träffar á 4-5 dagar på Wången, träffarna är förlagda till både vardagar och helger. De behörighetsgivande kurserna (50% av utbildningen) läses helt på distans med hjälp av datakommunikation med lärare och övriga kursdeltagare via internet.
Kurstid: 1-3 år beroende på förkunskaper och kursval.
Terminstider: Pågående kurs 10 augusti – 11 december 2020 och 11 januari – 11 juni 2021. Nästa kurs augusti 2021 – juni 2022.
Kursort: Wången och på distans
Kursledare: Lärare vid Wången och Västerås folkhögskola.
Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri. En avgift avseende övriga omkostnader som material, hästar, försäkring, aktiviteter, kurslitteratur mm tas ut. Kostnad för ev. resor tillkommer. Avgiften är 10 800 kr exkl certifieringar för samtliga utbildningsträffar, kostnaden delas upp på 6 fakturor á 1 800 kr/träff. Om kursplats köps av arbetsgivare, Arbetsförmedling eller liknande är kostnaden högre då statsbidrag inte utgår för lärarkostnaderna. Utbildningen är studiemedelsberättigad, ansökan gör du själv via CSN. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20.

Kursen genomförs på Hästnäringens Riksanläggning, Wången samt på distans med självstudier i samarbete med Västerås folkhögskola. Godkänd kurs ger grundläggande behörighet till högskola och är förberedande för yrkesprov för hästskötare.

Allmän kurs häst är en utbildning för dig som vill komplettera dina gymnasiestudier för att få grundläggande behörighet för högskolestudier och samtidigt förbereda dig för att avlägga yrkesprov för hästskötare. Du kan även läsa in den särskilda behörighet som krävs för att läsa vidare på Sveriges enda universitetsutbildning med hästinriktning – Hippologprogrammet och på så vis bli väl förberedd för en framtida karriär inom hästsporten.

Innehåll:

Allmän kurs är folkhögskolornas motsvarighet till gymnasienivå, och man läser här tematiskt och samarbetsinriktat. ​Innehåll och metod anpassas efter behov, önskemål och förkunskaper. De vanliga gymnasieämnena läser du som deltagare på distans i samverkan med Västerås folkhögskola, med möjlighet att läsa följande ämnen:

• Svenska
  • Engelska
  • Samhällskunskap
  • Naturkunskap
  • Historia
  • Matematik
  • Psykologi
  • Folkhögskolearbetet (motsvarande Gymnasiearbetet)

Kursens hästämnen läser du genom Hästsportens Folkhögskola på Riksanläggningen Wången:

• Hästkunskap
  • Hästens hälsa och sjukvård
  • Entreprenörskap
  • Arbetsmiljö och hälsa
  • Aktivitetsledarskap/Grundläggande pedagogik
  • Longering och tömkörning
  • Praktik

Kursen ges i två inriktningar: trav och islandshäst. Vilken väljer du?

Inriktningsspecifika kurser trav:

• Travhästens utbildning och träning
  • Travsport – Sulky och Ridning

Inriktningsspecifika kurser islandshäst:

• Ridning
  • Instruktörskunskap

Valbara kurser utifrån förkunskaper:

• Tappskokompetens
  • Licensutbildning sulky/monté (trav)

Förbundsdiplomeringar utifrån förkunskaper:

• Diplomerad travhästskötarexamen (Svensk Travsport)
  • Diplomerad Hästskötare (Svenska Islandshästförbundet)